duminică, 8 martie 2015

Iata 10 alimente bogate in grasimi care sunt incredibil de sanatoase

grasimi 

 Stim cu totii ca este un lucru bun sa introducem grasimi sanatoase in meniul nostru zilnic. Alimentele bogate in grasimi ajuta organismul sa absoarba mai repede vitaminele solubile, sunt satioase si sanatoase pentru inima. Asadar, ce alimente cu un continut ridicat de grasime ar trebui sa consumam?

Iata 10 alimente bogate in grasimi care sunt incredibil de sanatoase si de hranitoare.

1. Avocado
Avocado este unul dintre super-alimente. O jumatate de avocado are aproximativ 23 de grame de grasime, dar este mai ales grasime mononesaturata (cea care este sanatoasa pentru inima). Avocado este diferit de majoritatea fructelor. In timp ce majoritatea fructelor contin carbohidrati, avocado este plin de grasimi. De fapt, avocado contine in jur de 77% grasimi, prin calorii, ceea ce il face chiar mai bogat in grasime decat majoritatea alimentelor de origine animala.

2. Branza
Branza este incredibil de hranitoare. Branza primeste deseori aprecieri negative, din cauza ca este un aliment cu un continut ridicat de grasime, mai ales branzeturile tari, cu grasimi saturate, precum parmezanul (care contine 27% grasime, din care 17% reprezinta grasimi saturate). Branza are mai multe grasimi saturate decat alimentele pe baza de plante, aceasta furnizand o multime de alti nutrienti. O intreaga cana cu lapte este folosita pentru a produce o singura felie mai groasa de branza. Este o sursa minunata de calciu, de vitamina B12, de fosfor si seleniu, de proteine (6,7 g la o singura felie mai groasa) si mai contine multi alti nutrienti.

3. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este unul dintre acele rare alimente sanatoase care chiar au un gust incredibil de delicios. O bucata de 30 g contine aproximativ 9 g de grasime. In timp ce 5 din aceste grame sunt saturate (cele mai putin sanatoase), ciocolata neagra mai contine si unele grasimi sanatoase, pe langa multe alte componente benefice. Uita-te dupa ciocolata cu continut de cacao de cel putin 70% si cu cel mai bogat continut de flavonoizi, care actioneaza ca niste antioxidanti.
Studiile de specialitate arata ca oamenii care mananca ciocolata de 5 sau de mai multe ori pe saptamana au mai putin de 50% sanse sa moara de boli de inima, in comparatie cu oamenii care nu mananca ciocolata neagra.

4. Maslinele negre
O ceasca de masline negre are 15 g de grasimi bune, mononesaturate. Mai mult, indiferent ce varietate de masline iti place, toate contin multi alti nutrienti benefici, cum ar fi hidroxitirosolul, un fitonutrient care a fost asociat cu preventia cancerului. Chiar si cu toate beneficiile, este bine sa fim atenti la cantitatea de masline pe care o consumam, pentru ca acestea au un continut ridicat de sodiu. Consuma 5 masline mari sau 10 mici, aceasta fiind portia ideala.

5. Pestele gras
Somon, pastrav, sardine, hering si macrou sunt cateva dintre alimentele despre care oamenii agreeaza ca sunt sanatoase. Pestele gras contine acizi grasi Omega-3, proteine de calitate inalta si o multime de nutrienti importanti. Studiile arata ca oamenii care mananca peste tind sa fie mult mai sanatosi, cu un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima, depresie, dementa si tot felul de alte boli comune. Suplimentele cu ulei din ficat de peste pot fi utile in cazul in care nu poti sau nu vrei sa mananci peste. Uleiul din ficat de cod este cel mai bun, contine Omega-3, precum si multa vitamina D.

6. Nucile
Nucile sunt incredibil de sanatoase. Sunt bogate in grasimi sanatoase, vitamina E, in magneziu si fibre, fiind o sursa buna de proteine de origine vegetala. Studiile arata ca oamenii care mananca nuci tind sa fie mai sanatosi si au un risc mai mic de a dezvolta diverse boli. Acestea includ obezitatea, bolile de inima si diabet de tipul 2.
Nucile sanatoase includ migdalele, nucile obisnuite, nucile de macadamia si multe altele.

7. Unt de la vaci hranite cu iarba
Cine ar fi crezut ca untul este sanatos? Untul este grasime aproape pura, din care mai mult de jumatate este saturata. A fost demonizat in trecut, insa acum revine ca hrana sanatoasa. Untul, in special cel obtinut din laptele vacilor care sunt hranite cu iarba, contine nutrienti importanti, precum vitamina A si K2, butirat si acid linoleic conjugat, acizi grasi bioactivi care au fost asociati cu multe beneficii pentru sanatate.
In multe tari se consuma branzeturi bogate in grasimi din lapte provenit de la vaci hranite cu iarba. Se crede ca diminueaza riscul de a face boli de inima. Nu uita ca untul sanatos este cel care provine din laptele de la vaci hranite cu iarba!

8. Tofu
Tofu nu este chiar bogat in grasimi, dar nu are nici un continut scazut de grasimi. O portie mica, de 80 g de tofu foarte tare, contine 5-6 g de grasime si aproximativ 1 g de grasimi saturate, insa aceasta este grasime obtinuta natural de la boabele de soia. Nu degeaba tofu este considerat o mancare sanatoasa. Este o sursa buna de proteine pentru oricine vrea sa incerce o masa fara carne.

9. Ulei extravirgin de masline
Uleiul extravirgin de masline are mai multe beneficii pentru sanatate si contine numeroase vitamine esentiale, precum E si K. Este foarte bogat in antioxidanti puternici, care lupta impotriva inflamatiilor, si ajuta la protejarea particulelor lipoproteice cu densitate scazuta din sange impotriva oxidarii acestora. S-a dovedit ca poate reduce tensiunea arteriala, imbunatateste marcatorii de colesterol si are numeroase beneficii legate de riscul de a dezvolta boli de inima.

10. Iaurtul cu grasime nesaturala
Iaurtul adevarat, cu grasime nesaturata, este incredibil de sanatos, pentru ca are aceiasi nutrienti importanti ca branzeturile cu continut ridicat de grasime. Este bogat in bacterii probiotice sanatoase, care pot avea efecte pozitive puternice asupra sanatatii tale. Alege intelept atunci cand cumperi un iaurt, citind eticheta, deoarece multe dintre iaurturi sunt incarcate cu zahar, chiar daca nu contin multe grasimi. Studiile arata ca iaurtul poate conduce la imbunatatiri majore la nivelul sanatatii digestive si poate chiar ajuta la combaterea bolilor de inima sau obezitatii
. sursa
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu