duminică, 8 martie 2015

Filofobia - cand iubirea devine infricosatoare

Filofobia - cand iubirea devine infricosatoare, frica de a iubi ascunde teama de a nu fi din nou dezamagiti, de a nu fi parasiti si de a nu trece printr-un alt esec. 

 



Cati dintre noi am spus cel putin odata in viata ca nu mai vrem sa iubim, ca nu mai credem in dragoste, pentru ca dragostea doare? Si foarte multi dupa ce am ramas dezamagiti si am suferit dintr-o mare iubire, s-a intamplat, sa refuzam sa mai iubim, nedorind sa mai trecem prin acele senzatii si experiente. Frica de a iubi ascunde teama de a nu fi din nou dezamagiti, de a nu fi parasiti si de a nu trece printr-un alt esec. Dar cati dintre voi stiati ca frica de a iubi poate dezvolta o fobie reala, numita de specialisti: filofobia? Termenul Filofobia provine din grecescul filos- dragoste si fobie - frica, iar acum cuvantul defineste teama anormala si persistenta cu care ne confruntam cand e vorba de a iubit pe cineva. Ce se intampla cand ne blocam emotiile?


Blocarea emotiilor apare cel mai des atunci cand o persoana a suferit un esec foarte mare legat de iubire. Fie ca e vorba de iubirile parintesti neimpartasite, a iubirilor adolescentine sau a unei iubiri mature, a unui mariaj nereusit. In urma acestor deluzii, multi dintre cei ce iubesc dezvolta o fobie si incep sa priveasca dragostea ca pe ceva negativ si ce provoaca doar durere. De aici se intampla ca aceste persoane sunt mereu concentrate pe situatiile negative: abandon, dezamagire, suferinta. De obicei aceste persoane cu astfel de tulburari isi dau greu drumul in multe alte situatii din viata, nu au incredere in alte persoane si dezvolta un temperament introvertit.


Filofobia este o tulburare destul de anxioasa ce afecteaza viata sociala si emotionala a persoanei. Un filofob poate ajunge sa se teama de oricine, nu doar de potentialele iubiri, ci doar la un simplu banal contact cu o alta persoana poate declansa frica. In anumite cazuri apar atacurile de panica, agitatia, si greata. De cele mai multe ori, filofobi sunt constienti de aceasta tulburare , dar nu sunt in stare de a-si da frau liber sentimentilor. In plus, specialistii au constatat ca multe persoane cu aceasta tulburare cauta povesti si relatii dificile si imposibile.
 

Cum de sa depasim aceasta fobie? Spre deosebire de alte fobii cu care reusim sa traim, filofobia, blocheaza relatiile de dragoste care imbogatesc personalitatea. Ca sa vindecam aceasta tulburare necesita multa munca cu noi insine, sa ne analizam trecutul si sa ne recapatam increderea de sine, precum in altii. Pentru aceasta poate fi nevoie si de ajutorul unui psiholog.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu