Care Religie?





Predarea orei de religie in scolile din Romania a starnit controverse aprinse in randul dascalilor, elevilor si a parintilor acestora. In data de 16 februarie a anului 2015, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a transmis o notificare elevilor si parintilor, ca reprezentanti legali ai acestora, despre prevederile legale privind participarea acestora la ora de Religie.

Prin aceasta notificare, parintii isi exprimau sau nu, acordul de a se face ora de Religie, dar conform dreptului constitutional, acestia trebuiesc sa faca o solicitare catre unitatea de invatamant unde elevul isi desfasoara programul scolar. Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a finalizat situatia preliminara a optiunilor expimate de parinti si elevi, cu privire la consimtamantul de participare la ora de Religie, conform unei prevederi a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin Decizia cu numarul 669/12.11.2014.

Vineri, 6 martie 2015, orele 18, din datele analizate in sistem, la nivelul intregii tari, s-au primit 2.123.686 de cereri, acestea reprezentand aproximativ 90% din totalul de 2.366.085 de elevi care sunt eligibili sa poata formula cereri cu privire la participarea la ora de religie. Cu privire la Decizia cu numarul 669/12.11.2014, in explicarea acesteia, se arata foarte clar ca dorinta libera a optiunilor unei persoane majore implica initiativa proprie depspre faptul ca poate alege, daca doreste sau nu, sa frecventeze ora de Religie, oferindu-se astfel posibilitatea respectarii fiecarei optiuni in parte.

Motivul principal datorita caruia MECS a stabilit finalizarea optiunilor fiecarui elev sau parinte, in data de 6 martie, este acela ca pe data de 9 martie, se fac 45 de zile de cand a fost publicata in Monitotul Oficial, decizia Curtii Constitutionale, data de la care prevederea neconstitutionalitatii isi elimina efectele juridice.

Al doilea motiv de finalizare obligatorie a optiunilor in data de 6 martie este acela ca acum se stabilesc de catre MECS, disciplinele optionale pentru anul scolar 2015-2016 iar ministerul trebuie sa stie sigur cate cadre didactice sunt necesare desfasurarii programului scolar. Asadar, cu privire la participarea elevilor la ora de Religie, 9 elevi din 10 si-au exprimat pana ieri 6 martie, optiunea de a fi sau nu de acord cu religia in scoala sa. 

sursa



Un comentariu:

  1. Ceea ce nu inteleg multi romani, este faptul ca in tara noastra exista mai multe culte religioase, care pretind ca unele sunt mai adevarate decat altele, ca unele sunt religii oficiale, altele ca ar fi ''secte '', cert este ca inca nu s-a stabilit care religie este mai buna pentru mantuirea omului, pentru Dumnezaeul creator, viu si adevarat, care sa se invete in scoala ? Religia care sa '' re-lege '' pe om cu Dumnezeu, stiinta sau doctrina acesteia ? Care este ?

    RăspundețiȘtergere